Bakan Nuri Ersoy’un paylaştığı verilere göre, Türkiye yılın ilk altı ayında 25 milyon 759 bin ziyaretçiyi ağırlarken, 25 milyar 746 milyon dolar turizm geliri elde etti.
İlk 6 Ayın Turizm Verileri Açıklandı
Bakan Ersoy, nisan ayında 4,3 milyon, mayısta 5,7 milyon, haziranda ise 6,5 milyon ziyaretçinin Türkiye’ye giriş yaptığını belirtti.
İlk altı aylık dönemde Türkiye’yi ziyaret eden kişi sayısı 25 milyon 759 bin olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde elde edilen turizm geliri ise 25 milyar 746 milyon dolar oldu.
Türkiye’yi En Çok Ziyaret Eden Ülkeler
2026 yılının ilk altı ayında Türkiye’ye en fazla ziyaretçi gönderen ülkeler şöyle sıralandı:
- Rusya: 2 milyon 650 bin ziyaretçi
- Almanya: 2 milyon 440 bin ziyaretçi
- Birleşik Krallık: 1 milyon 580 bin ziyaretçi
Ortalama Kalış Süresi ve Harcamalar Arttı
Açıklanan verilere göre, ziyaretçilerin ortalama kalış süresi geçen yılın aynı dönemindeki 9,96 geceden 10,01 geceye yükseldi.
Kişi başı gecelik harcama ise 106 dolardan 109 dolara çıktı. Yabancı ziyaretçilerin kişi başı gecelik harcaması 122 dolar, yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının kişi başı gecelik harcaması ise 75 dolar olarak açıklandı.
Turizm Sektörüne Sağlanan Destekler
Bakan Ersoy, turizm sektörüne yönelik destek uygulamalarına ilişkin de bilgi verdi.
Bu kapsamda, 60 milyar liralık Turizm Destek Paketi ile işletmelere kredi imkânı sunulduğunu belirten Ersoy, turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde çalışan sigortalılar için 2026 yılının mayıs-aralık dönemini kapsayan aylık 3 bin 500 lira prim desteği sağlanacağını ifade etti.
Sektöre bu destek kapsamında toplam 6 milyar liralık kaynak ayrıldığı bildirildi.
Tanıtım Faaliyetleri Sürüyor
Bakan Ersoy, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) aracılığıyla yürütülen uluslararası tanıtım çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Türkiye’nin doğal, tarihi ve kültürel değerlerini tanıtan mini dizilerin bugüne kadar 5 milyardan fazla izlenmeye ulaştığını aktaran Ersoy, tanıtım, ulaşım kapasitesi, pazar çeşitliliği ve sektör desteklerine yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
